Stiri

23

Feb

2012

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in accidentele de munca din cauza faptului ca nu-si cunosc drepturile pe care le au ca si angajati, mai multe institutii cu atributii in domeniu decizand ca legislatia muncii sa fie introdusa in curricula scolara ca obiect optional.


In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standardul EN 954 la mai noul si controversatul EN 13849. In cele ce urmeaza analizam ce inseamna de fapt aceasta schimbare atat pentru producatorii de masini industriale cat si pentru utilizatorii acestora.


21

Feb

2012

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-cheltuieli pentru angajator. Acest fapt insa poate fi evitat prin apelarea la un set de masuri tehnico-organizatorice rezultate in urma evaluarilor de risc pe post de lucru. Mai jos enumeram cativa dintre indicatorii folositi la analiza economica din domeniul SSM.


16

Nov

2011

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodologice aprobate prin HG1425/2006 prin HG955/2010, printre alte modificari existand si cea referitoare la ocupatiile specifice domeniului SSM, necesare desfasurarii activitatilor de prevenire si protectie. Conform art.511, ocupatiile specifice sunt de tehnician in securitate si sanatate in munca si de expert in securitate si sanatate in munca.


Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimineata, in urma unei deflagratii produse in mina, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Suceava afirmand ca explozia a fost una controlata, potrivit Mediafax. Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, reprezentanti ai ITM Suceava, ai Politiei si Parchetului au izolat zona, pentru cercetari.


Comitetul European pentru Standardizare (CEN) a publicat un tabel terminologic care traduce in peste 30 de limbi termenii tehnici folositi in standardul ISO 12100-2010: Securitatea masinilor. Principii generale de proiectare. Evaluarea si reducerea riscurilor.


O serie de standarde de securitate a suferit de curand schimbari, fapt ce trebuie sa puna in garda integratorii/producatorii de utilaje pentru a incepe sa se pregateasca pentru a face fata schimbarilor.


Masinile industriale pot fi descrise ca "un ansamblu, dotat sau care se intentioneaza a fi dotat cu un sistem de actionare altul decat efortul direct animal sau uman, ce consta din componente interconectate, cu cel putin una din componente aflate in miscare, si care sunt conectate intre ele pentru o aplicatie specifica".


In sensul preocuparii continue a Comisiei Europene de a creea un mediu european de lucru sigur in aceeasi masura si pentru lucratori, si pentru angajatori, Directiva 89/655/CEE: amendata in 1995 de catre 95/63/CE si mai recent de catre 2001/45/CE, impune la articolul 4a urmatoarele


09

Nov

2011

Comisia Europeana a publicat o lista actualizata de standarde care sunt armonizate cu Directiva Masini (in cazul in care nu sunteti familiarizati cu procesul de marcare CE, conformitatea cu standardele armonizate asigura asa zisa „prezumtie de conformitate” cu cerintele esentiale de securitate si sanatate in munca ale Directivei Masini 2006/42/EC, asa ca proiectarea unui utilaj industrial in conformitate cu specificatiile acestor standarde armonizate este cea mai usoara cale pentru a demonstra conformitatea cu Directiva.


Un muncitor a fost grav ranit intr-o explozie produsa, miercuri, la o autobaza din Tulcea, informeaza Realitatea TV.


Mai sunt cateva saptamani pana cand, conform promisiunilor facute de oficialii Ministerului Transporturilor, intre Arad si Timisoara vom putea circula pe autostrada.


Un miner de la Exploatarea Miniera Paroseni, judetul Hunedoara, a fost ranit, joi dupa-amiaza, in timp ce era in subteran, de un bloc de carbune.


Oamenii legii au deschis o ancheta dupa ce unul dintre muncitorii care lucreaza la parcarea subterana de langa Piata 700 a fost implicat intr-un accident de munca. Victima a cazut de pe o scara metalica de la mai multi metri inaltime.


Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Arges a amendat cu 18.000 de lei firma la care lucra barbatul care a murit luni dimineata, in timp ce dezafecta un rezervor subteran, dupa ce a constatat ca muncitorul lucra fara contract de munca si nu avea echipament de protectie.


Fostul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Botosani a fost victima unui accident de munca produs in timpul unui control, transmite Agerpres, care precizeaza ca Silvia Pasat s-a impiedicat de un palet folosit pentru transportul hartiei, fracturandu-si piciorul.


20

Oct

2011

In toate statele membre ale comunitatii europene se desfasoara in aceasta perioada o actiunea denumita “Saptamina europeana pentru sanatate si securitate in munca”, menita sa previna accidentele de munca si imbolnavirile profesionale.


Un tanar de 27 de ani se poate considera norocos, dupa ce, luni, pe cand lucra la reteaua de canalizare din localitatea damboviteana Sotanga, a fost surprins de caderea unui mal. Muncitorul a fost ajutat in prima faza de localnici care l-au dezgropat pe jumatate, pana la sosirea pompierilor.


17

Oct

2011

O femeie in varsta de 45 de ani, filatoare la o fabrica de textile din Bistrita a fost accidentata grav, vineri, la unul din utilajele cu care munceste. Mana i-a fost prinsa intre doua role metalice.


Un grav accident de munca a avut loc sambata de dimineata, in judetul Bacau. Un barbat care lucra la o firma de dezmembrari a murit, dupa ce a cazut de la 25 de metri inaltime.


Accident de munca grav la o cariera de piatra din Tulcea. Doi muncitori au fost raniti dupa ce, in timpul unei explozii controlate, o bucata de piatra a sarit in afara zonei de protectie.


Barbatul care a cazut de pe schela a suferit mai multe leziuni in zona capului. Accidentul de munca este cercetat atat de politisti, cat si de inspectorii ITM.


  Cele mai noi

  23.02.2012
  Legislatia muncii va fi predata in scoli

  Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in acc...

  21.02.2012
  Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai este valabil?

  In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standard...

  21.02.2012
  Cat va costa un accident de munca?

  Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implică post-...

  16.11.2011
  Se modifica legislatia cadru SSM

  Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodolo...

  15.11.2011
  Un muncitor a murit intr-o explozie controlata la Exploatarea Miniera de Uraniu Crucea

  Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimi...

  09.11.2011
  Tabel terminologic ISO 12100 - traducere in peste 30 de limbi

  Comitetul European pentru Standardizare (CEN) a publicat un tabel term...

  09.11.2011
  EN ISO 12100:2010 combina EN ISO 12100 si EN ISO 14121-1

  O serie de standarde de securitate a suferit de curand schimbari, fapt...

  09.11.2011
  Ghid de aplicare a Directivei Masini 2006/42/EC

  Masinile industriale pot fi descrise ca "un ansamblu, dotat sau care s...