Stiri

Legislatia muncii va fi predata in scoli


23.02.2012 General Admin

Tinerii  aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in accidentele  de munca din cauza faptului ca nu-si cunosc drepturile pe care le au ca  si angajati, mai multe institutii cu atributii in domeniu decizand ca  legislatia muncii sa fie introdusa in curricula scolara ca obiect  optional.

           

Ministerul  Educatiei (MECTS), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca  (ANOFM) si Inspectia Muncii (IM) au semnat, miercuri, protocoale de  colaborare pentru cresterea sanselor de ocupare a persoanelor aflate in  cautarea unui loc de munca, dar si pentru pregatirea tinerilor care  urmeaza sa intre pe piata muncii in domeniul legislatiei muncii.

 Inspectorul  general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a  declarat ca semnarea protocoalelor intre cele trei institutii este  extrem de importanta, deoarece in practica s-a constatat ca tinerii  devin primele victime in accidente de munca din cauza faptului ca nu isi  cunosc drepturile.

 Astfel,  datele statistice arata ca 64,5 la suta dintre victimele accidentelor  de munca sunt tineri aflati in primii cinci ani de activitate, 20 la  suta dintre ei fiind in primul an de activitate. Alti 29,1 la suta au  intre unu si trei ani de activitate.

 In  opinia inspectorului general de stat, o materie privind legislatia  muncii, sanatatea si securitatea in munca ar trebui sa fie obligatorie.

 "Acesti  copii ies din liceu si nu stiu cui sa se adreseze pentru a obtine un  loc de munca, nu stiu ce inseamna un contract de munca si nu stiu ce  semneaza si cad astfel victime in accidente de munca sau in relatia cu  angajatorii" , a declarat Dantes Nicolae Bratu.

 Secretarul  de stat din Ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat ca protocolul  incheiat miercuri prevede un set de actiuni in beneficiul celor care isi  cauta loc de munca, dand posibilitatea fiecarui viitor angajat sa stie  ce drepturi si responsabilitati are.

 "Protocolul  prevede caracterul optional al acestei discipline. De altfel, trebuie  sa precizam ca, in ce priveste invatamantul profesional si tehnic, si in  acest moment elemente de legislatia muncii exista cuprinse in  curriculum. Sa nu uitam ca procesul de modernizare a curricumului incepe  din 2012 in sistemul de educatie iar acest parteneriat avertizeaza cu  privire la importanta pe care trebuie sa o acordam in zona  invatamantului profesional si tehnic acestei dimensiuni", a declarat  secretarul de stat de la MECTS.

 Oana  Badea a precizat ca elevii vor invata legislatia muncii, ce prevede  Codul muncii si care le sunt drepturile atunci cand merg sa se angajeze.

 "Zona  in care intram in principal este zona liceului, pentru ca acolo vorbim  de invatamant profesional si tehnic. Asta nu inseamna ca elemente care  tin de o constructie intreaga nu pot sa intervina chiar de la prima  treapta de scolaritate. Elemente de tip ludic, intuitiv pot sa fie  inclusiv in invatamantul primar. Nu eliminam nici forta pe care o au  orele de dirigintie din clasele V - VIII. Si acolo exista bucati intregi  destinate unui astfel de tip de educatie", a mai spus Badea.

 Secretarul  de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS),  Nicolae Ivaschescu, a subliniat ca este foarte important ca tinerii sa  stie ce este un contract de munca si, prin urmare, ce semneaza atunci  cand merg sa se angajeze.

 Presedintele  ANOFM, Ecaterina Andronescu, a precizat ca acest parteneriat a aparut  dintr-o nevoie reala, mentionand ca lipsa de informare si de comunicare a  dus la situatia actuala, cand un numar important de tineri nu au locuri  de munca.

 Parteneriatele  interinstitutionale mai prevad facilitarea accesului somerilor  inregistrati in evidentele agentiilor judetene de ocupare la programul  "A doua sansa", pentru finalizarea invatamantului primar si a celui  secundar inferior, organizarea de stagii de pregatire practica pentru  elevii de liceu, pentru studentii facultatilor de asistenta sociala, in  ANOFM si in agentiile judetene de ocupare, in vederea familiarizarii  acestora cu activitatea serviciului public de ocupare, initierea si  desfasurarea unor campanii de informare si consiliere in scoli pentru  promovarea masurilor active destinate tinerilor si pentru prevenirea  riscului marginalizarii.

 

Sursa: http://www.money.ro/legislatia-muncii-va-fi-predata-in-scoli_1215894.html


Cele mai noi

23.02.2012
Legislatia muncii va fi predata in scoli

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in acc...

21.02.2012
Ce e de facut acum, cand EN 954 nu mai este valabil?

In ultimii ani s-a discutat foarte mult despre trecerea de la standard...

21.02.2012
Cat va costa un accident de munca?

Orice eveniment (incident sau accident) din domeniul SSM implic─â post-...

16.11.2011
Se modifica legislatia cadru SSM

Dupa cum stiti, in 2010 Guvernul Romaniei a modificat normele metodolo...

15.11.2011
Un muncitor a murit intr-o explozie controlata la Exploatarea Miniera de Uraniu Crucea

Un angajat al exploatarii miniere de uraniu Crucea a murit, marti dimi...